top of page
Търсене
  • Снимка на автораTsvetomir Nikolov

StudyHub

StudyHub - първо споделено пространство за учене в София


През 2019 година в София отвори врати първото по рода си споделено пространство за учене. То се казва StudyHub и е идея на сдружение “Студенти в действие”.

StudyHub е пространство за учене върху философията на споделените работни пространства. Оборудвано с помещения за самостоятелно учене и с общи зони, в които студенти от различни университети и специалности да могат да се свързват или да присъстват на събития и лекции. StudyHub се намира в Студентски град, в близост до спирки на градския транспорт, с денонощен достъп и без почивен ден, с адаптирана среда за хора в неравностойно положение и с постоянно дистанционно видеонаблюдение за сигурност. Влизането става с абонамента карта, с каквато ще могат да разполагат студенти от всички университети.


Зад проекта стои сдружение “Студенти в действие” - екип младежи от два столични университета - Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет. Идеята се ражда поради факта, че средата в Студентски град е пренаселена, с над 200 заведения и дискотеки и само една библиотека, което накарало студентката по маркетинг Мартина Георгиева да търси по-спокойни места за учене, като например кафенето на бензиностанция. Където се оказва, че и други студенти идват да учат.


Така се появява проектът за StudyHub - място, което да даде достъп на младите хора в София до едно денонощно удобно за учене място, където да се подготвят, да си сътрудничат и да се развиват по пътя от университета към професионалната реализация.


StudyHub отвори на 01.10.2019 като вече е обичано място в Студентски град от над 1000 студента. Помощта за отварянето е на компании, сред които IKEA, Sutherland, Progres, Sofia Tech Park и много други. В следващите летни месеци в библиотеката ще се провеждат курсове по интереси, сред които Доброволчество, Кино и Музикално продуциране. От отварянето до сега в мястото са се провели над 30 събития и има библиотечен фонд от над 300 книги. За следващата академична година екипа планира много интересни събития и преживявания, за които ще разберете много скоро.
В България подобни пространства все още няма. Виждането на екипа е, че подобно отворено пространство създава активно студентско общество, ще повишава успеваемостта по време на изпити, предоставя среда за по-ефективно учене. Възможността преподаватели, организации и бизнеси да имат място за инициативи, насочени към студентите на тяхна “собствена територия”, помага на следващи випуски да са по-конкурентоспособни специалисти за пазара на труда.


Последвайте ги във Facebook: StudyHub Bulgaria


При интерес, може да пишете на екипа им на имейл адрес: studyhub.bulgaria@gmail.com


75 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page