top of page
Търсене
  • Снимка на автораArno Piegeler

Какво казват нашите последователи за нас

Актуализирано: 23.04.2020 г.

Тук можете да прочетете статията на нашата участничка Даяна Беловеждова в Модел Република България 2018 в IBA Connect.(Текст копиран от статията в IBA Connect)


"Има събития и събития. Едни страдат от липса на организация, изяснени цели и поводи и те карат да си кажеш „По-добре да си бях останал вкъщи“. Други те зашеметяват освен с безупречна организация, но и с невероятно подбрана и разработена тематика, оставяйки приятен и дълготраен „аромат“ след себе си, карайки те да желаеш да не свършват – именно на такова имах възможността да участвам.

На 20 ноември сутринта в Министерството на труда и социалната политика се проведе церемония по откриването на „Модел Република България“ – тридневна симулация на държавната власт, която имаше за цел да обедини на едно място млади ученици и студенти с различни виждания и идеи. Събитието бе организирано от „България на младите“ – обединение от ученици, вярващи в способността на младото поколение да постигне положителна промяна в България. Любопитното е, че целият организационен екип се състои от ученици – така събитието беше създадено от ученици за ученици. Всеки един от нас заемаше различна роля в симулацията – народни представители, министри, журналисти и представители на НПО. Симулацията бе открита от заместник-председателя на Държавна Агенция за Закрила на Детето (ДАЗД) и 17-годишният организатор на събитието – Арно Пигелер.


По време на работата по темата на събитието – „Държавен бюджет 2019“, имахме отговорната задача да разпределим излишъка от бюджета по възможно най-разумния начин. Г-н Пигелер не веднъж спомена, че начина, по който подхождаме към личните си финанси е сходен с този на разпределението на бюджета. И тъй като говорим за млади хора, които нямат голям (или никакъв) опит в политиката, в първия ден се проведоха лекции на тема „Държавно устройство“ и „Устройство на държавния бюджет“. Имахме възможността още тогава да се запознаем с почти всички участници в неформална обстановка.


Следващите два дни бяха изпълнени с различни емоции и преживявания. Провеждаха се вътрешнопартийни пресконференции, шумни, но културни, дебати, хапливи журналистически интервюта и, много сходни с реалността, събрания на министри и народни представители. Всички проведени пресконференции протекоха под строгия регламент, на който се подчиняват и реалните. Всеки имаше възможността да изкаже мнение по възложената тема, а министрите излязоха с релевантни решения и обосновки, касаещи промяната в бюджета на ръководеното от тях министерство. Всичко се случваше толкова реалистично, че в края на третия ден се обръщахме един към друг като с народни представители, дори извън заседателната зала.

Организаторите се бяха погрижили да няма никаква възможност на участниците да им стане скучно. Беше предоставена платформа, на която журналистите публикуваха най-нашумелите истории около депутатите в симулацията. Чрез „Клюкарската кутия“ (The Gossip Box) всеки от участниците имаше възможността да споделя пикантни истории и клюки, на които е станал свидетел, и да ги публикува анонимно. Това ставаше повод за последвали симулирани скандали и, разбира се, правеше атмосферата изключително динамична.


Събитието приключи с връчване на сертификати на участниците от заместник-председателя на ДАЗД – Валери Йорданов, и гала вечеря, на която споделихме още общи идеи и, смея да твърдя, се разделихме с мисълта, че сме намерили приятели и съмишленици.

„Едно от наистина красивите неща, на които хората сме способни винаги, е било изкуството да събираш – това да събереш подходящи хора е едно от нещата в този живот, които винаги ще имат потенциала да променят света на някого, защото твърде често нашите вдъхновения или спасения са на два контакта разстояние. Никога не бива да подценяваме силата на връзката между хората“ – коментира Арно Пигелер в социалните мрежи по повод събитието. Това е и моята причина да съм част от невероятния екип на IBA, защото нетъуркинга има силата да променя съдби и животи. „Модел Република България“ силно затвърди убежденията ми.

Всички знаем, че това не е краят, защото днес „Модел Република България“ беше симулация, но утре ще е нашата реалност.

Фото кредит: Десислава Павлова и Камен Трифонов"

18 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page