top of page
Търсене
  • Снимка на автораTsvetomir Nikolov

Протестът през погледа на младите - 8 част


В следващите дни ще се опитаме да ви запознаем с различни позиции и мнения за случващото се в страната през призмата на младите. Дали одобряват или не протестите? Дали се припознават в исканията за промяна или точно обратното? Една от нашите най-важни цели винаги е била да даваме платформа на младите хора да изразяват публично своето мнение. Екипът на България на младите не се ангажира с изразените позиции, а е само платформа за изразяване на различни гледни точки от страна на младите.


Осмото ни и последно интервю е с Владислава Матева!

Здравей, Владислава! Разкажи ни за себе си- какво и къде учиш, работиш ли, имаш ли хоби?

Здравейте! Уча специалност „Политология“ в Амстердамския университет. Това лято започнах работа като специалист „Обслужване на клиенти“ във финансовия сектор. В момента жонглирам с двете и не ми остава много време за хобита, но това, с което си запълвам и малкото свободно време, е четене. 

Какво те накара да избереш Амстердам пред България? Какво има там, което няма тук?  Амстердам е един прекрасен град, който предоставя възможност за общуване с всякакви хора и позволява досег с всестранни интереси. Нидерландската култура, техният манталитет и начинът, по който е устроен животът там, са не по-малко впечатляващи. Истинската причина да замина да живея там обаче е качеството на образованието. Българските алтернативи в сферата, в която съм избрала да се развивам, не са достигнали достатъчно високо ниво към този момент, нито са толкова перспективни от гледна точка на реализация.

Подкрепяш ли протестите и защо?  Да, подкрепям и присъствам редовно на протестите, защото от много време смятам, че е необходима промяна - не само в начина на управление, но и в начина на мислене у хората. В университетската библиотека съм отделила поне толкова време да се информирам за родните корупционни скандали, колкото за изучаване на текущия материал. Смея да твърдя, че са много причините, поради които недоволство е не просто редно да има, а по-скоро наложително. Това недоволство може да бъде изразявано по много начини, един от които е простирането. То само по себе си също може да приеме множество различни форми. Всеки би могъл да разбере част от причините за протестиране в тяхната конкретика от публикациите в социалните мрежи на социално отговорните граждани, както и от постерите в ръцете на протестиращи. За съжаление, не можем да се похвалим с независими, обективни и истински информативни медии, което също е значимо основание. Ще си позволя да цитирам великия Христо Ботев и да призова читателя да се присъедини към каузата със следното: „Вдъхни секиму, о, боже! / любов жива за свобода - / да се бори кой как може / с душманите на народа.”  Къде виждаш своето бъдеще? Живеем във време на несигурност, което демонстрира, че подобни дългосрочни планове са несъстоятелни. Обичам България, въпреки всичките ѝ несъвършенства, и милея за родното, но на този етап не съм сигурна, че у дома ще успея да постигна своите цели. Предстои да разберем как българското всеобщо бъдеще ще бъде устроено.


83 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page