top of page
Търсене
  • Снимка на автораTsvetomir Nikolov

Протестът през погледа на младите - 4 част


В следващите дни ще се опитаме да ви запознаем с различни позиции и мнения за случващото се в страната през призмата на младите. Дали одобряват или не протестите? Дали се припознават в исканията за промяна или точно обратното? Една от нашите най-важни цели винаги е била да даваме платформа на младите хора да изразяват публично своята позиция. Екипът на България на младите не се ангажира с изразените позиции, а е само платформа за изразяване на различни гледни точки от страна на младите.


Четвъртото ни интервю е с младия активен гражданин Ванин Нейков!

Казвам се Ванин Нейков и откакто се помня, се интересувам от случващото се в България и как то може да се подобри.


1. Вече повече от два месеца сме свидетели на многобройни събития от политическия и обществения живот на страната ни, в основата на които продължават да стоят протестите. Каква е твоята позиция и гледна точка?


Наблюдаваме нещо, което рядко се случва в нашето общество. В момента българи в България, но и по целия свят протестират за ценности, принципи и морални схващания. Това е качествено различно от повечето протести в България, които са насочени към нещо битово - високи сметки за ток, ниски заплати, браншови искания.

Негодуванието към това управление е насочено към самите принципи и ценности, които изповядва в управлението си - пренебрегване на закона, непрозрачност, покровителство и шуробаджанащина, некомпетентност. Всичко това беше показано нагледно на хората от живото включване на Христо Иванов от плажа Росенец. По модерен начин, близък до младите хора, той онагледи начинът на управление в страната и как има едни хора, които живеят по различни правила и закони в страната. Това достигна масово до млади хора и такива, които по принцип не се интересуват от политика. Това е и силата на протеста - на него са в мнозинството си обикновени хора, които имат различни ценности от гореизброените на управлението. Всичко останало е последствие - речта на Президента, действията на Гешев - събитията предприеха своят логичен ход, който 2 месеца по-късно все още си върви.


2. Какво според теб мотивира хората да излязат на площадите?


Хората са различни и са мотивирани от различни неща. Силно възможно е да има и малък брой хора, които са там и заради финансови стимули. Това, което обаче мотивира най-голяма част от хората, според мен, е надеждата и желанието България да се управлява по различен начин - с върховенство на закона, по-малко корупция, с по-ерудирани личности.3. Ти си един от най-активните граждани, който твърдо вярва в промяната на политическото статукво. Какво се надяваш да бъде постигнато с твоите, а и действията на всички протестиращи в цялост?


Едно единствено нещо, без което никаква промяна не е възможна - формирането и развитието на независимо гражданско общество, което да е способно да отстоява интересите. Това е дълга тема, но такова общество в момента не съществува. Гражданите нямат силата да определят действията на политиците и затова в много случаи се получава "яхването" на протестите от по-организирани и координирани политически субекти. Оставката на правителството е единствено признак, че гражданите вече имат силата, не е крайна цел. С оставката тепърва започва работата по промяната в българското общество.

88 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page