top of page
Търсене
  • Снимка на автораTsvetomir Nikolov

"България на младите" за промяната у нас


Корупция, липса на справедливост, младите хора емигрират в търсене на по-добър живот - това са част от проблемите, които бяха формулирани от протестиращите вече месец граждани с искане за оставката на правителството и на главния прокурор. А младите хора по площадите желаят промяна.

Един разговор в предаването "Витамин" по "Дарик радио" със съпредседателя на България на младите Цветомир Николов и един от участниците в посланическата им програма Илиян Ангелов от неправителствената организация "България на младите".България на младите взе участие по повод новата си посланическа програма, в която участие взеха 26 младежа от страната и чужбина. Програмата има за цел да изгради приемственост между младите и да се споделят и развиват тези, умения и знания.

Друга важна и основна тема в разговора бяха протестите и перспективите пред България.


"Един от основните проблеми на нашия политически елит е липсата на смелост, проактивност и стратегическа визия за бъдещето. Членството ни в ЕС предоставя невероятни възможности за следване и работа в чужбина, а както знаем има редица разминавания във всяко едно отношение (икономика, институции, демокрация, свобода на словото...). Затова е изключително важно днес нашето правителство да предприема сериозни действия и да работи последователно. Причината да бъда на протестите е, че 30 години си говорим за реформа в образование, за съдебна реформа, за здравеопазване и борба с корупцията, но продължават да бъдат отбягвани от властта, а това според мен е най-притеснително." - сподели Цветомир в отговор на въпрос "Какви основни проблеми виждате в работата на сегашното правителство?".В отговор на въпроса "Кое ви дразни най-много в това, което виждате всеки ден у нас?" Илиян Ангелов сподели : "Въпреки продължителността на протестите (подобно на тези през 2013 година) и активната гражданска позиция, правителството си прави някак оглушки, ако мога така да се изразя."


Относно лошата комуникация между правителството и гражданите Цветомир сподели тезата, че:

"Правителството като сътрудничество (коалиция) между партии се ръководи от желанията на собствения си електорат, въпреки че е правителство на цялото население. Основната загуба на правителството е отдалечеността от проблемите на хората. Ние си говорим за реформа в образованието, за здравеопазване, говорим си затова, че образованието трябва да развива проактивност, предприемачество и т.н." "Конкретни промени в образованието не могат да се посочват еднолично, а трябва да се видят всички гледни точки - тази на учениците,които са продукта на образованието, на учителите, които са мотора на образованието и на директорите, които управляват финансовите инструменти. Трябва да се направи кръгла маса и да се проведе сериозна дискусия, за да можем да стигнем до консенсус по ключови теми." - сподели Цветомир.

"От моите колеги в чужбина аз наистина намирам разлики между ученическите години тук и там. Например в Германия е изключително популярно правенето на доброволни обмени в чужбина. В България няма толкова много възможности да разширят мирогледа си и да опознаят България и Европа." - допълни Илиян Ангелов. Целият разговор, където споделяме още много тези, може да намерите тук: https://darikradio.bg/balgaria-na-mladite-za-promanata-u-nas.html?fbclid=IwAR3tKFQWvIVEW0Ho_N6r6TQm3dGdbgcfBTagcSWgeL_jxJTuCEIqK43kQZQ131 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page